Jij maakt de inhoud»Nieuws»Gmail accounts gehacked

Gmail accounts gehacked

Gmail accounts gehacked

Afgelopen week zijn er veel berichten binnengekomen op bekende forums wereldwijd van mensen die klagen dat hun Gmail account is gehacked.

Google heeft bevestigd dat dit inderdaad het geval is geweest, en wijt dit aan de gebruikers zelf. Google claimt dat gebruikers niet zorgvuldig (genoeg) met hun wachtwoord omgaan, en niet voldoende gebruik maken van de mogelijkheden die Google biedt om dit soort praktijken tegen te gaan.


Mijn mail is toch niet interessant...

Je zou misschien kunnen denken dat je persoonlijke email niet zo belangrijk is, wat heeft een hacker tenslotte aan de mails die je naar je vrienden stuurt om een afspraak te maken voor een wilde stap-avond?

De werkelijkheid is dat een goede hacker snel genoeg heeft uitgevogeld wat bijvoorbeeld je Social Media accounts of bankgegevens zijn die je hebt geassocieerd met je Google account. Het is dan vrij eenvoudig om bijvoorbeeld emails van je bank te blokkeren, waardoor de hacker ongemerkt je wachtwoord kan aanpassen en zijn gang kan gaan (je krijgt immers nooit de mail van je bank dat je wachtwoord is gewijzigd!).


Help! en nu?

Het is belangrijk om in ieder geval een belangrijke basisregel altijd in ere te houden:

Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord van een email account als wachtwoord van een andere dienst of applicatie!


Daarnaast heeft Google een aantal veiligheidmaatregelen in hun beveiligingsarsenaal zitten, waarvan de 2-staps verificatie verreweg de belangrijkste is. Met deze verificatiemethode moet er naast het wachtwoord ook altijd een unieke code worden ingevoerd, welke per SMS wordt toegezonden op het moment dat je wilt inloggen op je Google account.

Omdat de hacker vaak ook je wachtwoord reset (en daarmee je Google account onbruikbaar maakt voor jou!), is het belangrijk om gebruik te maken van een herstel-emailadres. Via dit emailadres kun je dan je Google wachtwoord resetten, waardoor je weer controle hebt over je Google account.

Bekijk meteen je Google account instellingen!


Wacht niet te lang...

Denk er dus niet te licht over, en maak zo snel mogelijk gebruik van de beveiligingsmogelijkheden die Google zelf biedt mocht je dit nog niet gedaan hebben.

Als je zelf getroffen bent door een dergelijke aanval, wacht dan vooral niet met het aanpassen van je wachtwoorden op andere diensten waarbij je hetzelfde wachtwoord gebruikt.


bron: huffingtonpost.com (engels)


« terug naar het overzicht

Reacties

Deel dit nieuwsbericht